Да се премахнат билбордовете и рекламните табели по пътищата, предлага транспортният бранш. Мотивът за това искане е, че разсейват шофьорите. Много от рекламите предизвикват вниманието на водачите в страни от пътя, а това в голяма част от случаите е дори опасно за живота, твърдят превозвачите, потърсени за мнение от екип на БНТ.

Въпреки че за всеки шофьор концентрацията на пътя е въпрос на индивидуалност, голяма част от тях признаха, че се заглеждат встрани от пътя, когато видят атрактивна реклама.

Отклоняват вниманието, трябва да се поставят на удобни, продължителни прави отсечки, иначе застрашават. На завои, преди завои не трябва да има, признава шофьорът Димитър Малинска. Според анкета на БНТ най-много разсейвали билбордовете с хубави жени.

Управителя на Пътнически превози в Благоевград Петър Дерменджиев предлага рекламните пана да се поставят по-далече от пътя. Според Дерменджиев ообено тежка е ситуацията, тогава, когато трасето не минава през равнинни местности, а през пресечени местности. Тогава, когато вниманието на водача трябва да бъде ангажирано със завоите на пътното платно, с пътуващите пред него, зад него, вскяко откронение към билборд може да доведе до произшествие.

Въпреки че и главен път Е-79 за Гърция е осеян с рекламни пана, от Областното пътно управление обясниха пред БНТ, че такъв проблем не съществува.