Промени в начина на събиране на данък "смет" искат от Българската стопанска камара (БСК). В момента таксата се определя не на базата на обема смет, който се изхвърля, а на оценката на имота. Така едно голямо технологично предприятие, което е оценено на висока сума, може да плаща в пъти по-голям данък "смет" спрямо друг завод, където апаратурата е по-стара и имотът не е достатъчно апетитен. Обяснението направи изпълнителният председател на БСК Божидар Данев в сутрешния блок на bTV.

Според него водената политика по този въпрос е лоша. "Без икономика няма никога да изчистим България", заяви той и сравни таксата за смет с втори имотен данък.

България е най-бедната страна в Европа, но най-неефективната в обработката на боклук, добави Данев. По думите му колкото повече боклук има, толкова инвестициите в тази област се увеличават, а те идват от данъците.

„Никой не го интересува колко боклук изхвърля, тъй като плаща на базата на оценката на имота си", каза Божидар Данев.

Той предложи всяка жилищна сграда да има собствено помещение за събиране на отпадъци. Председателят на БСК допълни, че по закон замърсителят плаща глоба, но всъщност притежателят на имота е този, който се води в нарушение.

"Създали сме много икономически абсурди. Само новата спортна зала в София плаща данък смет в размер на 400 хил. лв., само заради скъпата си данъчна оценка", каза още Данев.