България и Франция подкрепят запазването на средствата в сектор Земеделие в новия програмен период на Общата селскостопанска политика 2013-2020 г. Това стана ясно на срещата на заместник-министрите на земеделието и храните д-р Цветан Димитров и Светлана Боянова с директора на Генерална дирекция „Политики в областта на земеделието, хранително-вкусовата промишленост и териториите" към министерство на земеделието, храните, рибарството, селските райони и устройството на територията на Република Франция, г-н Ерик Ален в МЗХ, съобщиха от аграрното ведомство.

България предлага да се запази финансовата рамка на ОСП, което ще помогне за справяне с все по-сериозните предизвикателства пред съвременното земеделие.

Френското правителство също застава зад запазването на нивата на финансиране на ОСП, това заяви Ерик Ален. Той подчерта, че Франция ще подкрепи решението на страната ни по този въпрос пред Европейската комисия. Г-н Ален допълни, че страната му стой твърдо и зад решението на България за по-голяма гъвкавост между първи и втори стълб на ОСП.

Двете страни се обединиха също около идеята, че директните плащания имат важно значение като средство за подкрепа на дохода на земеделските стопани и са жизнено необходими за тях.