Данъчни служители дадоха практични съвети на чуждестранните гости на Северното Черноморие. Днес те посетиха варненския аеропорт, където раздадоха специална брошура на туристите.

В нея те съветват гостите, че обмяната на валута не се извършва на улицата, а в офисите на банките и обменните бюра, регистрирани в НАП, предаде Дарик радио.

При всяка покупка на стоки и услуги, която извършват срещу плащане в брой, т уристите трябва да получат касов бон.

В левия ъгъл на бележката трябва да бъде изобразена картата на България около индекс BG. Който получи касов бон без този реквизит, следва да сигнализира на тел. 0700 18 700, съобщават от териториалната дирекция.

При покупката на изделия от благородни метали вниманието на гостите трябва да бъде насочено към държавните знаци върху изделията от злато и сребро (с изключение на изделията от платина), съветват още от НАП.

Държавните знаци за златни изделия са оформени като висок и тесен трапец, изобразяващ пъпка на роза, а тези за сребърни изделия са оформени като окръжност, изобразяваща житен клас. Тази маркировка гарантира на туристите произхода и качеството на изделията.

За всякакви нарушения и въпроси, свързани с данъчното и осигурително законодателство на страната, чуждестранните гости могат да се обърнат на Информационния център на НАП. Телефонът е 0700 18 700.
Брошурата с данъчните съвети е поставена в Информационния център на Летище Варна и на някои места в Терминал 1.