Най-големият риск по отношение на събирането на приходите е в непрецизно планираните осигурителни вноски. Там сме предприели редица мерки, така че да компенсираме тези изоставания.
Това каза изпълнителният директор на Националната агенция по приходите (НАП) Красимир Стефанов пред агенция Фокус.

Към 31 август на 2011 г. НАП е събрала 8,16 милиарда лева, което представлява 63% от планираното за годината или с 581 милиона лева повече от същия период на миналата година, сочат данните на шефа на приходната агенция.

По думите му това било постигнато в резултат на контролните действия на НАП, сред които и извършените масирани проверки по морето за спазването на трудовото и осигурителното законодателство.

След проверките данъчните са успели да наваксат само за два месеца около 80 милиона лева от планираното изоставане в събиране на приходите, което е било отчетено към 31 май.

Проверките на НАП са показали, че 164 хиляди души се водят на четиричасов трудов договор, като в над 80% от тези случаи, това е било фиктивно, за да внасят по-малко осигуровки.
"Мигновено работодателите започнаха да си коригират договорите, след това тръгнаха да си внасят осигурителните вноски", изтъкна Стефанов.

Според него друг проблем в събиране на приходите е по отношение на корпоративния данък, тъй като през тази година той се плаща за дейността на фирмите за изминалата година.
"Миналата година беше пикът на кризата, но и там сме предприели сериозни мерки като централизирана селекция на големите и средни данъкоплатци", каза той.

През юни вицепремиерът Симеон Дянков разкритикува работата на приходната агенция и предупреди Красимир Стефанов, че има два месеца да повиши събираемостта и да се справи с ДДС измамите.