Акцент при проверките на Териториалната дирекция на Националната агенция за приходите в Бургас ще бъдат атракционите. Това каза в интервю за Агенция „Фокус" Христо Узунов, „Връзки с обществеността" в службата.

Неслучайно обръщаме специално внимание на всички водни атракции и на обектите, които отчитат оборотите чрез билети. Има специална наредба, специални изисквания и ние внимателно проверяваме как се спазват те, уточни той.

По думите му в немалко случаи се правят опити за укриване на обороти като не се издават билети. Билетите се издават по специален режим и правила от Националната агенция за приходите от съответната териториална дирекция и данъчните знаят колко билета са взети. Всички тези обекти подлежат на отчетност и обикновено точно този тип услуги се регламентират чрез билети. 

Проверките на данъчните в началото на летния туристически сезон показват, че има ефект от предприетите мерки.
"Натъкваме се досега на над 30 обекта, които са работили изцяло без фискални устройства, но за сметка на хилядите и в случая доста над 10 000 търговски обекта само на територията на Бургаска област. Това означава, че вече имаме желание за стриктно спазване на данъчното законодателство. Една от нашите цели, когато извършваме този вид контрол, не е да налагаме непременно и на всяка цена санкции. Да, санкции се налагат във всички случаи, когато данъчното и осигурителното законодателство се нарушават, но ние търсим превантивния ефект, доброволното спазване на закона, доброволното отчитане на реалните обороти", каза Узунов.

Приходната агенция в Бургас ще акцентира и на проверките в комплексите от затворен тип, където ще се проверява така наречената свободна продажба.
Не говорим само за големите обекти, които всеки знае и можем да ги изброим по цялото Северно и Южно Черноморие. В тези селища нашите анализи показват, че има много търговски обекти, които реално не отчитат продажби, каза Христо Узунов.