Пловдивският панаир е преобладаващо частен. Това съобщи в парламента министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който отговари на въпрос на Павел Шопов за статута на изложението, предаде репортер на News.bg.

Според министър Трайков има няколко варианта за възвръщането на контролния пакет акции на държавата - единият е статуквото да се възстанови чрез ново увеличение на капитала.

Процедура за приватизация по смисъла на закона за приватизация не е осъществявана, извършено е преструктуриране - публично-частно разпределение.

56,3 % притежава дружеството „Пловдивинвест" АД, а българската държава има 49,63%, три физически лица притежават съответно по 0,01%, съобщи Трайков.

Проверка в министерството е показала, че капиталът на изложението е увеличен на два пъти, след което са били подадени молби за обезщетяване по реституционните закони - определени на правоимащите лица.

Двама души са завели дело срещу Пловдивския панаир и Министерство на икономиката, че капиталът е увеличаван два пъти и те на се получавали двоен пакет акции.

През 2008 г. Пловдивският окръжен съд ги обезщетява за сметка на държавата. След това „Пловдивинвест АД" закупува част от акциите им, което е довело до преструктурирането на пропорциите в собствеността на изложението.

В момента съществува проблем при изплащането на дивидента към държавата. Министерството на икономиката и енергетиката е информирало Министерството на финансите за предприемането на съответните мерки и събиране на дължимите плащания.