Правителството реши да бъде образувано еднолично акционерно дружество „Голф развитие" със 100% държавно участие в капитала, съобщиха от пресцентъра на МС.

То ще се занимава с проектирането, изграждането, експлоатацията и управлението на голф комплекси, включващи игрища, обслужващи сгради и съоръжения, селища и др. Целта е България да стане конкурентна голф дестинация, атрактивна за платежоспособните туристи.

Ще бъде стимулирано строителството на голф-игрища като алтернатива на презастрояването и високото строителството в черноморските и планинските курорти. По този начин ще бъдат създадени условия и за удължаване на туристическия сезон в черноморския район - до 9 месеца, а в планинските комплекси - целогодишно чрез ски-голф дестинации, каквито има в Австрия, Швейцария и т. н.

Голф туризмът е един от най-доходните по света, а в съчетание с благоприятния климат, природните забележителности и минералните извори страната ни може да бъде предпочитана голф дестинация на Балканите.

В средата на м. г. министър-председателят Сергей Станишев сформира работна група със задачата да проучи възможностите за създаване на по-благоприятни условия за привличане на инвестиции в голф туризма. Тя се ръководи от министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, а в състава й са председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова, заместник-министрите на регионалното развитие и благоустройството Савин Ковачев, на земеделието и продоволствието Бюрхан Абазов и на околната среда и водите Чавдар Георгиев и съветникът на премиера Росен Карадимов.