Плодове два пъти седмично ще получават децата от училищата в страната, които са кандидатствали за програмата на Европейския съюз „Училищен плод". Това стана ясно от отговора на земеделския министър Мирослав Найденов, който бе помолен от екссоциалния министър Емилия Масларова да даде разяснения за тази европейска инициатива, съобщи news.bg.

Той обясни, че програмата е започнала на 15 септември тази година и ще продължи до 15 май 2011 г. Целевите групи, които тя обхваща, са деца от ІІІ-та и подготвителна група на държавни, общински и частни детски градини и ученици от подготвителен клас до ІV- ти клас включително, на държавни, общински и частни училища.

Според програмата трябва да бъдат включени минимум четири различни продукта от следните плодове и зеленчуци: ябълки, круши, праскови, сливи, череши, грозде, банани, мандарини, портокали, грейпфрути, киви, домати, краставици, пипер и моркови. Забранено е разпределянето в учебните заведения на генетично модифицирани плодове и зеленчуци, посочи аграрният министър.

Размерът на финансовата помощ за 2010/2011 учебна година на дете по схемата „Училищен плод" е 20,53 лева.

Масларова посочи, че по програмата не са усвоени 5 милиона лева. Тя призова за по-активната намеса на родителите и училищата за включването в подобни програми и коментира, че би било престъпление да изпуснем средства, предназначени за деца.