Днес на официална церемония в Москва на руския проект за атомна електроцентрала А92, който ще се използва за АЕЦ Белене, ще бъде връчен сертификат за съответствие с техническите изисквания на европейските компании-оператори на АЕЦ към атомни електроцентрали, оборудвани с леко-водни реактори от ново поколение, съобщиха от НЕК.

На церемонията ще присъства и Йордан Георгиев, управител на предприятие «АЕЦ Белене» към НЕК ЕАД.

Техническите изисквания на европейските компании-оператори на АЕЦ към атомни електроцентрали (т. нар. документ EUR - European Utility Requirements) имат за цел да хармонизират и стабилизират условията, при които ще се проектират и разработват атомни електроцентрали с леко-водни реактори от трето поколение, които ще се изграждат в Европа през първите десетилетия на века.

По този начин се очаква да бъдат подобрени както конкурентоспособността на ядрената енергетика, така и общественото приемане в условията на електроенергиен пазар, уеднаквен на европейско ниво.

Компаниите-членки на организацията EUR насърчават хармонизирането на проектните основи на бъдещите атомни електроцентрали не само на европейско ниво, но и в световен мащаб.

Изискванията EUR са разработени от следните организации, които представляват основните европейски компании-оператори на атомни електроцентрали в Европа: British Energy, EDF, Fortum, Iberdrola, Nuclear Research & Consultancy Group (NRG), Росенергоатом, Sogin, Swiss Nuclear, Tractebel, Teollisuuden Voima Oy (TVO), Vattenfall и VGB PowerTech.