Призивът на американския финансов министър Тимъти Гайтнър към Китай да позволи поскъпване на юана, беше разкритикувано остро от икономистите и политиците на Световния икономически форум в Давос.

Да се позволи на юана да поскъпне ще бъде „икономическо самоубийство" с оглед на кризата, според председателя на азиатското поделение на Morgan Stanley, Стивън Роач, който е казал още в Давос днес, че никога не е виждал икономика в рецесия доброволно да позволи поскъпване на своята валута. Цитиран от Bloomberg, той смята, че това е „Ужасно предложение".

Подновените спекулации около юана заплашват и стокообмена на две от водещите икономики в света и се отразяват негативно върху сътрудничеството им  за преодоляване на глобалната рецесия.

През юли 2008а, Китай ограничи поскъпването на валутата си срещу долара след като юана покачи с 21 на сто, за предходните три години.

„Виковете от Вашингтон към Пекин, няма да променят нещата", според финансовия министър на Южна Африка Тревър Мануел.

 Гайтнър, който зае поста пред два дни, през миналата седмица заяви, че американските власти вярват, че Китай „манипулира" валутата си.

„Президентът Обама, подкрепен от изводите на множество икономисти, смята, че Китай манипулира своята валута", каза Гайтнър в писмения си доклад пред Финансовата комисия в Сената, сигнализирайки, че новата администрация ще поеме твърд курс спрямо най-големия чуждестранен купувач на американския правителствен дълг.

Правителството на Буш за кратко спря да използва обичайния остър тон на критика срещу Китай в края на 2008а.

Но някои законодатели в САЩ търсят възможности за мерки, с които да принудят основните търговки партньори на САЩ да не спират поскъпването на валутите си срещу долара.

На 24 януари от китайското министерство на търговията заявиха, че Пекин не манипулира юана, за да облагодетелства експорта си и обвиниха  САЩ в протекционизъм, които затруднява международната търговия.

Главния икономист на Световната банка Джъстин Лин е заявил в Давос, че поскъпването на юана ще бъде „лошо за китайския растеж".