Депутатите вдигнаха акциза и на цигарите. Така акцизът става от 41 лв. на 1000 къса на 101 лв. на 1000 къса. Променен е и акцизът за пушене на лула, който вече е 100 лв. за килограм.

Пропорционалният акциз се променя от 40,50 на сто от продажната цена на 23 на сто, съобщи БНР. Размерът на акциза за цигарите не трябва да е по-малко от 148 лв. за 1000 къса.

Срещу промените в закона се обявиха депутатите от ДПС и Коалиция за България. Според Елин Осман Имамов от ДПС, увеличаването на акциза на цигарите не в полза на Булгартабак.

Реалният резултат, който ще се постигне, е да се намали цената на дружеството, изтъкна той. Корнелия Нинова от БСП заяви от своя страна, че редица страни от ЕС са отложили увеличаването на акциза за 2012 г. с аргумента, че това ще доведе до увеличение на контрабандата и сивия сектор.

Вносителите на тютюневи изделия вече предприемат стъпки за повишаване на цените на цигарите, въпреки че новият, по-висок акциз трябва да влезе в сила от догодина, показва Публичният регистър на цените на тютюневите изделия.

След октомври "LM", „Assos" и „Murati" поскъпват с 10 ст. С 20 ст. повече струва кутия "EVE". Вносителите на „Marlboro" обявяват поскъпване от 30 ст.

Кутията струва 4.20 лв. Така вносните марки ще поскъпнат на два пъти - през последните месеци на 2009 и около март 2010 година.