През 2010 година са продадени 70 турски телевизионни сериала в чужбина. Това е рекорд в историята на турското телевизионно- и филмово разпространение, което включва обширна територия, обхващаща Близкия изток, балканските страни и Европа.

Това твърди Фърат Гюлген, директор на Калинос Холдинг, който реализира около 80 на сто от продажбите на турските сериали в чужбина.

Според него един епизод от турски ТВ сериал в момента се продава  между 20 и 500 хиляди долара, а в началото цената е била между 30 и 50 долара.

По неговите думи най-скъпият сериал в момента е "Езел". От актьорите най-популярен е Къванч Татлутуг, а сред актрисите Туба Бююкюстюн.

"Имаме различни проекти в Русия и Германия. Предстои да започне излъчването на "1001 нощ" в Украйна. Най-голям пазар имаме в Близкия изток, който е около 60 на сто. Сериалите на младежка тема не се търсят и не са популярни", казва той, цитиран от БТА.

През 2012 година ще започне излъчването на нов ТВ сериал, посветен на завоевателя на византийския Константинопол Фатих Султан Мехмед.

"Сериалът ще бъде от 30 епизода. Бюджетът е 25 милиона долара.Освен това сме заделили 50 млн. долара за филм на същата тема.  Сценарият ще бъде по романа "Първият ден" на Беязът Акман", добави Гюлген.