Социалистите организират национална дискусия през февруари за европейския фискален пакт. Това обяви лидерът на БСП и президент на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев на пресконференция в парламента.

Той бе категоричен, че предложенията на Съвета на ЕС от 9.12.2011 за пакта не решават, а отлагат разрешаването на проблемите. Опасно е и не бива да се допуска разделянето на ЕС на две скорости, смята соцлидерът, като изрази опасението си, че страната ни ще се превърне в периферна държава в ЕС.

Според Сергей Станишев необходими са инструменти, които създават работни места. Той се обяви за издаването на еврооблигации и въвеждане на данък върху финансовите транзакции, от който в европейския бюджет могат да влязат 250 млрд. евро.

Румен Овчаров пък поиска логично обяснение от финансовия министър защо ще участваме в пакта. Социалистът не намира логика, защо не искаме да участваме парично в пакта за стабилизиране на европейските банки, след като 90% от резерва ни е в тях, както и в това защо ще участваме в пакта, ако няма да влагаме средства.

Овчаров направи тревожни прогнози за бъдещето ни, като по думите му то никак не е радостно.

Според Овчаров големи инвеститори като RWE, Enel, E.ON напускат страната ни. Инвеститорите си тръгват от нашата страна, притеснен е ексикономическият министър. Никой не проявява интерес към България, смята социалистът. В това време министър Дянков си прави Road show, посочи той.

По отношение на европейския фискален пакт Овчаров смята, че страните в Еврозоната с голям дълг в момента като "кучета си гонят опашките". Той бе категоричен, че предложенията на евролидерите нямат да разрешат дълговата криза. С едно и също лекарство ли се лекува разстройство и диария, попита той.