До две-три години трябва да има пречиствателни станции по цялото Черноморие. Това заяви министър Джевдет Чакъров докато правеше първата копка на пречиствателната станция в Балчик.

Изграждането на пречиствателни станции в цялата страна е първи приоритет в Оперативната програма „Околна среда", подчертава министърът. Отделно, като основна задача в него е изграждането на пречиствателни станции и на необходимата инфраструктура по Черноморието.

МОСВ подготвя работна програма за всички селища по крайбрежието - от най-северното до най-южното населено място, която ще е готова до една-две седмици и ще бъде публично обявена, казва Джевдет Чакъров.

Изграждането на пречиствателните станции и необходимата инфраструктура трябва да започне догодина и до две-три години да има навсякъде по Черноморието.

За селищата с население над 2000 жители тези проекти ще се финансират от Оперативната програма „Околна среда", а за по-малките селища - от програмата за развитие на селските райони към Министерството на земеделието и продоволствието.
След като средствата за изграждането на пречиствателните станции и инфраструктурата са безвъзмездни, цената на водната услуга не би трябвало да се повиши.

Министърът обеща помощ и за курортите като „Златни пясъци" и „Слънчев бряг". „Ще помагаме и там. Това е директна подкрепа за развитието на туризма и никога досега към решаването на този проблем не е имало такъв комплексен подход".

По-късно днес министър Чакъров ще открие пречиствателна станция в град Белослав.