Феномен в търговията с ценни книжа - активност! Бум в търговията на ценни книжа, невиждана за последните години демонстрираха спекулантите на БФБ. Подобно нещо отдавна не бе радвало окото на следящите този пазар. Определяйки понятието търговия, започвам да се замислям дали това е точно така. На БФБ някой демонстрира чисто разграбване и то основно на компаниите от борсовите индекси, което навява на мисълта за появата на нов инвеститор. Не е невъзможно и друго - преструктуриране на портфейли - с намек на какво точно ще се залага през тази година - все пак колкото и голям да е оборотът до момента(над 1.5 млн. лв.), то той е фокусиран към точно определени 10-на позиции. При нашият тънък пазар съвсем логично изглеждат тогава силните ръстове на ези книжа. Но какво точно се случи? 657 сделки до 13 ч. Но съсредоточени в рамките на 45 емисии ценни книжа.

Подобно на вчера Основният акцент падна върху Акциите на Химимпорт, ЦКБ, Софарма и Зърнени Храни България АД, като към тях днес се присъединиха тези на Адванс Терафонд АДСИЦ, Трейс груп холд АД, ТБ Първа Инвестиционна Банка АД, Холдинг Варна АД, Каолин АД и други.

Първите 13 компании в класацията по брой сделки неизменно демонстрираха ръст в средната цена. Отделяйки онези със силен ръст, над 10%, то купувачът(ите) е наблегвал на ЦКБ и обикновените акции на Химимпорт, където процентът бе около 20%, а средните им цени са съответно 0.745лв. и 1.193лв. Между 10 и 15% пък поскъпнаха книжата на Химимпорт АД - привилегировани акции, Зърнени Храни България АД и ТБ Първа Инвестиционна Банка АД.

Доста сделки се сключиха и с книжата на Софарма, но тъй като позицията е може би най-ликвидната на БФБ и единствената (от доста време), която може да се търгува днес "на късо", то повишението й е с едва 0.43%.

Щеше да е извън всякаква логика, ако борсовите индекси в случая бяха отразили друг цвят освен зелен, като ръста им до момента е с над 1% и те са на нива


SOFIX 359.43 (+1.5%)
BG40 126.34 (+1.02%)
BGREIT 81.19 (+0.35%)
BGTR30 268.49 (+2.68%)
CGIX 81.64 (+4.67%)

Информацията е актуална към 13:00ч.