Развитието на шистовия газ в Централна и Източна Европа през следващото десетилетие е неизбежно. Това важи и за България, независимо, че страната наложи мораториум върху проучванията и добива на алтернативното гориво под натиска на общественото мнение. Прогнозата е направена в доклад на одиторската компания KPMG

В изследването се обръща специално внимание на ситуацията в Полша, Румъния и Украйна. Направен е и преглед на случващото се в Литва, Унгария и България. Според доклада в България има "фантастични възможности, лежащи под краката на хората".

"Залежите от шистов газ в Централна и Източна Европа се оценяват на 4,13 трилиона кубически метра - количество, което е напълно достатъчно, за да задоволи нуждите от газ на региона за десетилетия напред", се казва в доклада.

"Няма съмнение, че развитието на индустрията, свързана с шистовия газ е неизбежно в Централна и Източна Европа", смята Стив Бътлър, който е един от авторите на доклада.

"В няколко от тези страни има доказани запаси на шистов газ и всички те нямат търпение да диверсифицират енергийните си доставки", добави той.

Според оценка на Американското енергийно информационно бюро общите залежи на шистов газ в  румънската, унгарската и българската част на Карпатско - балканския басейн възлизат на 538 милиарда кубически метра.

В момента в България действа мораториум върху добиването на шистов газ по технологията хидрофракинг, който бе наложен от парламента на 18 януари.