Супермаркети и ресторанти в САЩ са спрeли продажбата на домати, защото се опасяват от салмонела.

От Американската администрация за храните и лекарствата (FDA) все още търсят източника на заразата, която е засегнала най-малко 145 души в 17 щата.

От FDA предупредиха американците срещу храненето с продълговатите и кръглите червени домати както и сорт Рим, освен ако не са вносни или от определени щати.

McDonald's, Burger King и Taco Бел са едни от веригите завердения за хранене, които спряха да използват тези видове на домати.

Чери доматите, все още не са свързани с огнището на заразата.

Домашно-отглежданите домати, също са безопасни за ядене, казват служители от FDA.

Симптомите на салмонелата, които обикновено се появяват в рамките на 12 до 72 часа след хранене със замърсена храна, включват диария, гадене и повръщане, главоболие, стомашни спазми и висока температура.

Американските центрове за контрол на заболяванията и превенция докладваха, че в събота е имало 145 случая - всички, причинени от същия необичаен вид на бактерията салмонела.

Болестта е поразила най-много хора в Ню Мексико и Тексас.

Най-малко 23 души са били лекувани в болница от заболяването, но до момента никой от тях не е починал от инфекцията.

Заразата се причинява от фекални води попаднали в насажденията с домати, като обработката при висока температура обикновено унищожава бактериите причиняващи заболяването, но по принцип консумацията на заразени храни не се препоръчва, дори когато са термично обработени.

Веригата гигант Wal-Mart е сред редицата американски супермаркети, които спряха продажбата на съмнителните видове домати.

Доматите, които не са свързани със заразата и се смятат за безопасни за сега са тези от щатите Арканзас, Калифорния, Джорджия, Хавай, Северна и Южна Каролина, Тенеси и Тексас.

Симптомите на салмонелата може да продължат няколко дни, но повечето хора се възстановяват напълно в рамките на около една седмица.

Най-голям риск от развитие на тежки усложнения има за възрастните хора, малките деца и хората с отслабена имунна система