Регионалният министър Лиляна Павлова си хареса домоуправител-мечта за рекламно лице на програмата на МРРБ за енергийно обновяване на българските домове. Това стана при стартирането в министерството на информационните дни по проекта за саниране на жилищата, предаде от МРРБ репортер на News.bg.

Като добър пример министър Павлова представи пред медиите Иван Станков - домоуправител на 6-етажен блок, чийто проект за саниране е получил одобрение.

Лиляна Павлова поясни, че Станков е домоуправител с 10 години стаж и освен това е инженер. „Това е домоуправител-мечта" категорична бе тя и дори заяви, че той става за рекламно лице на програмата за саниране на домовете.

Информационните дни за санирането ще се проведат в общо 36 града, като в 2/3 от градовете вече такива информационни дни са проведени.

„Вратите на МРРБ са отворени", изтъкна министър Павлова. „Имаме подадени 111 заявления от цялата страна. Това е изключително добър успех", смята строителният министър.

Първенци са София и Смолян, съответно с 28 и 10 заявления.

Основаният ефект при саниране на жилищните сгради е, че се намаляват сметките на хората за отопление, което според Лиляна Павлова, явно е заразително. До момента 8 сгради са одобрени за саниране в София, 3 - в Хасково. Четири са отхвърлените проекти - един в Габрово, един в Плевен и два в София.

Целта на информационните дни, които стартират от утре в София, е да се запознаят повече хора с възможностите на проекта за енергийно обновяване на българските домове. Проектът се финансира от ОП „Регионално развитие", като безвъзмездната финансова помощ възлиза на 50 млн. лв.

3 500 консултанти на МРРБ са готови да участват в общото събрание на собствениците, за да ги информират и да им разясняват възможностите на проекта. „Всички са идеални за нашата програма", категорична е министър Павлова.

Проектът е с продължителност три години и ще подобри сградният фонд на около 200 блока или около 6 100 жилища. За всяка одобрена сграда собствениците ще получат финансова помощ до 50% от стойността на бюджета за обновяване на сградата.

Домоуправителят-мечта Иван Станков сподели своя опит. Между 8 и 10 общи събрания на собствениците са проведени, преди всички в неговия панелен блок да решат да се възползват от възможностите за саниране.

В началото е имало известен критицизъм, най-яростен сред 2-3 апартамента. Станков обаче съумява да убеди съседите си в ползите от проекта.

Той признава, че блокът е инвестирал и печалбата, която получава от монтирана на покрива му антена на един от мобилните оператори.

Амбицията му е неговият блок да е първият в София, който ще се обнови със средства от програмата. Като инженер той е убеден, че с обновяване на блока ще се намалят разходите за топло- и електроснабдяване с между 40 и 60%.

Станков подчерта още, че вложената от съседите му инвестиция ще се възстанови за 5 до 7 години. Като отговорен домоуправител той поиска от столичния кмет Йорданка Фандъкова, след като блокът му се реновира, съседите му и той да получат отстъпка от данък сгради.

„София неслучайно е лидер в интереса към програмата", смята и градоначалникът на столицата. В София има 3 600 панелки с приблизително 200 000 жилища в тях.

Тя обаче очаква повече проекти за саниране в столицата, като за да мотивира домоуправителите, тя е ангажирала експерти от Столична община, които на срещи с тях да им разясняват предимствата от санирането. Над 100 домоуправители са се включили в срещата във Връбница.

Регионалният министър Лиляна Павлова в края на днешната среща се закани след време да се забрани единичното саниране в страната, защото то загрозява облика на жилищните сгради.

Това обаче може да стане най-рано след 2020 г.