Дружба стъкларски заводи АД-София (4DR) свиква извънредно ОСА на 20.09.2013 год. от 11.00 ч., съобщават от дружеството. Събранието ще се проведе в гр. София, ул. проф. Иван Георгов №1, при следния дневен ред:

- Във връзка с планирано емитиране от Гластанк АД, Холандия /индиректно дружество майка/ на привилегировани облигации с обща номинална стойност 300 000 000 евро, е необходимо овластяване на СД на Дружба стъкларски заводи АД-София да извърши сделки, в резултат на които да предостави обезпечение с всички или част от настоящите и бъдещи дълготрайни материални активи и допълнителни корпоративни гаранции.
Предложение за решение: ОСА овластява СД на Дружба стъкларски заводи АД-София да извърши една или повече сделки, с които предоставя в полза на Кредиторите на Дълга (и/или на всеки един довереник на последните):
А/ обезпечение с всички или част от настоящите и бъдещи дълготрайни материални активи на Дружеството и
Б/ една или повече гаранции, във всички случаи обезпечаващи всяко и всички задължения на Издателя във връзка с Дълга и/или на дружеството във връзка с Гаранциите;
- Овластяване на СД на Дружба стъкларски заводи АД-София да придобие 100% от капитала на Айваглас Манюфакчърърс Лимитед, Кипър, за продажна цена в размер приблизително 22 000 000 евро от заинтересованото лице Ялос Холдингс Оувърсийс Лимитед, Кипър.
Предложение за решение: ОСА овластява СД на Дружба стъкларски заводи АД-София да придобие 100% от капитала на свързаното лице Айваглас Манюфакчърърс Лимитед, Кипър, за продажна цена в размер приблизително 22 000 000 евро от заинтересованото лице Ялос Холдингс Оувърсийс Лимитед, Кипър;
- Овластяване на СД на Дружеството да придобие движими дълготрайни материални активи с пазарна стойност приблизително 8 000 000 евро от заинтересовани лица.
Предложение за решение: ОСА овластява СД на Дружба стъкларски заводи АД-София да придобие движими дълготрайни материални активи с пазарна стойност приблизително 8 000 000 евро от заинтересованите лица Бучански глас контейнърс плант лимитед лайъбилити къмпани, Украйна, и/или Бучански гласуърк плант лимитед лайъбилити къмпани, Украйна, за продажна цена приблизително 8 000 000 евро;
- Във връзка с придобиването на движимите дълготрайни материални активи, описани в предходната точка, Дружба стъкларски заводи АД да получи от Международната Финасова Корпорация заем с номинален размер до 8 000 000 евро, със срок на изплащане до 10 години.
Предложение за решение: ОСА овластява СД на Дружба стъкларски заводи АД да получи от Международната Финасова Корпорация заем с номинален размер до 8 000 000 евро, със срок на изплащане до 10 години, и да извърши сделки, с които в полза на Корпорацията се предоставя обезпечение с ДМА (включително всички или част от украинските активи, които ще бъдат закупени) с пазарна оценка приблизително 8 000 000 евро;
- Овластяване СД да подготви и да извърши от името и за сметка на Дружба стъкларски заводи АДвсички споразумения, актове и др., необходими за целите, споменати или планирани  в решения съгласно изброените точки по-горе;

При липса на кворум събранието ще се проведе на 07.10.2013 год. от 11.00ч. на същото място и при същия дневен ред.

Право на глас в ОСА имат лицата, вписани в регистрите на Централен депозитар като акционери 14 дни преди датата на ОСА, или към 05.09.2013 год.

Последната дата за сключване на сделки с акции на това дружество на Борсата, в резултат на които приобретателят ще може да упражни правото си на глас в ОСА е 03.09.2013 год.