Пускането на Дунав мост 2 в експлоатация ще подпомогне развитието на логистиката, транспорта и туризма, каза пред Радио "Фокус"- Видин председателят на Видинска търговско-промишлена палата Красимир Кирилов.

Той обаче уточни, че не очаква пускането на съоръжението да се отрази съществено на икономиката и да има толкова голям положителен ефект, колкото се очаква от хората.

„Но смятам, че в областта на транспорта, ако се изградят логистични центрове, ще има добри последствия от Дунав мост 2. Трафикът ще се увеличи, това е несъмнено. Надявам се да успеем да задържим тези хора, които преминават, за да изхарчат някой лев и да се усети като цяло положителният ефект", добави Кръстев.

Той очаква също, че мостът ще улесни значително достъпа на румънски туристи от близките до Видин градове. В момента бизнес климатът във Видин не е добър, заяви още Красимир Кирилов и добави, че мениджърите не предвиждат промяна в цените или в продажбите през следващите 3 до 4 месеца.

По повод думите на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, че формално вече сме извън кризата, защото няколко последователни тримесечия се наблюдава ръст на икономиката, Кирилов заяви, че членовете на палатата и фирмите от региона не са забелязали някаква положителна промяна.

„Това означава, че за нас промените още не са усетени. Кризата може и да спира, може и да показва някакви положителни показатели на национално или макроикономическо ниво, но всички знаем, че промените обикновено по нашите краища се усещат поне с 3 месеца по-късно", коментира Кирилов.

Председателят на ВТПП приветства инициативата на правителството да се допита до бизнеса за регистрационните и лицензионни режими, които трябва да бъдат облекчени.

„Преди 2-3 седмици представители на Световната банка посетиха Видин във връзка с проучване на лицензионните режими в 11 общини в България. Оказа се, че ние сме на едно от последните места, т.е. при нас има страшно много бюрокрация и лицензионни режими. Така че тази инициатива е много добре приветствана", заяви Красимир Кирилов.