При изключително голям интерес вчера премина представянето на инвестиционното намерение на община Дупница за изграждането на туристически и ски център „Дупница",

„Имаме уверението, че ще бъде осигурено финансиране в размер на 500 000 лв. за работен проект от Министерство на регионалното развитие. Реализацията на тази идея е с цел подобряване жизнената среда на населението - разкриване на заетост, подобряване на инфраструктурата и развитието на целогодишен туризъм, който би повлиял позитивно на икономическото състояние на общината", обяви и.д. кмет на община Дупница Олга Китанова, цитиран от в. „Струма".

„След като направихме всички необходими изследвания и проучвания, спокойно мога да отбележа, че Дупница разполага с възможностите за реализирането на това намерение", каза арх. Леков. „Разработили сме два варианта, като моето виждаме и препоръка е да се започне с т.нар. съкратен вариант, след което да се продължи към разширения, по-мащабен втори вариант", допълни експертът.

Капацитетът на комплекса, който включва заведения за хранене, писти за ски, паркинги и други, ще бъде с капацитет за 4500 туристи дневно, а в зимния сезон ще може да поема до 2500 скиори. Вариантите за лифтове са за два или три такива в зависимост от пътя, по който се поеме, както и начина на финансиране, също и ски влекове за отделните писти. Най-високата точка за последна спирка на лифта е 2070-2080 метра, стана ясно от презентацията на арх. Леков. Единият от вариантите е за общо 5,1 километра съоръжения и 7371 метра писти, а другият вариант е за 13 км съоръжения и общо 17 километра писти.

„Възможно е, разбира се, и съчетаване на двата варианта, но това е въпрос на преценка от страна на общината. Не препоръчвам изграждането на хотели и подслони в района на самия комплекс, както е вече в цял свят. Това трябва да се реализира в населените места, т.е. селата Бистрица и Джерман, както и Дупница", допълни арх. Леков.

„Стойността на проекта е много относителна, защото все пак говорим за прединвестиционно намерение, а не за технически специфики и дейности по етапи. Говорим за ориентировъчна отправна сума в размер между 30-40 млн. лева и срок на изпълнение 4-6 години", заяви арх. Леков.