Два бизнес-търговски центъра планира да изгради в Бургас местната Сън Сити ООД. Строителството на първия от тях - Sun City Centre вече се строи, обявиха от компанията.

В центъра ще бъдат инвестирани над 30 млн. евро, съобщи Стоян Янев от Сън Сити Инвест, дружество, създадено през миналата година за развитието на проекта.

Теренът се намира в централната градска част и в близост до търговските улици. Молът ще има разгъната застроена площ от 41 хил. кв. м. От тях 7100 кв. м са планирани за офиси, а 25 хил. кв. м - за търговски площи, от които под наем ще се дават близо 16 хил. кв. м. Комплексът ще има и 4 подземни паркинг нива с общо 400 паркоместа.

Търговските площи са разположени на пет етажа, като на сутеренния етаж върху 2500 кв. м ще има супермаркет Пикадили.

„Ценовият клас на марките, които ще се предлагат в центъра, е от среден до висок. Наемните нива варират широко в зависимост от редица фактори - между 18 и 55 евро за квадратен метър, като проектът се предлага от 3 месеца и вече има 31% запълняемост", поясни Албена Стоянова от Regent's Property Advisors, които са консултанти на проекта.

Новият мол ще създаде 580 работни места. Откриването е планирано най-рано през септември 2010 г.

„Това не е нито първият, нито най-големият проект в града, но е важна неговата концепция и локация. Върху концепцията работихме една година, като целта беше да избегнем еднотипността при търговските центрове", коментира Вили Бельов, управител на Regent's.

Сън Сити ООД има изградени над 120 хил. кв. м. разгъната застроена площ (предимно жилищни и ваканнционни имоти) и 60 хил. кв. м в проекти. Собственици на регистрираното в Бургас дружество са двама братя - Феридун и Ертан Гюркан, които са с българско гражданство, поясни Янев. Преди да навлязат в строителното предприемачество, те са се занимавали с бижутерия.

Освен този проект, дружеството планира да построи мол и в кв. Меден рудник, където вече притежава терен. Вторият проект е на по-ранен етап, уточни Бельов пред Investor.bg.

Парцелът в Меден рудник е с площ от 13 хил. кв. м. и е закупен от „Бургас център инвест" АД, дъщерна компания на Сан Сити, става ясно от сайта на компанията. Планира се той да има разгъната застроена площ от 60 хил. кв. м.

Проекти за изграждане на молове в Бургас имат и полската GTC, както и британският фонд ECDC, съвместно с българската Сиенит.