Единайсет, даже дванайсет пъти по-голям данък сгради дължат работодатели за 2011 г. в сравнение с миналата година, алармира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев по време на среща с Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание.

Акционерното дружество „Търговия на едро - Сливен" например дължи 11 пъти по-голяма сума. Дружеството „Търговска верига София" сега трябва да плати над 12 пъти повече, отколкото през 2010 г., уточняват от ААИКБ

Шоковото увеличение е последицата от промените в Закона за местните данъци и такси, но изправя бизнеса пред невъзможност да оцелява, коментира Васил Велев. Предприятия, които притежават недвижима собственост, ще бъдат принудени да работят с месеци наред единствено, за да платят непосилния данък сгради. От това драстично ще спадне стопанската активност, ще се стигне до несъстоятелност, масови фалити, спиране на дейността, разпродажби на безценица и кому са нужни такива стопански катаклизми в условията на криза, сигнализира работодателската организация.

Промяната в Закона за местните данъци и такси, която влезе в сила от 1 януари 2011 г., доведе до огромно, несъразмерно повишение на дължимия данък спрямо миналогодишните равнища. Средното увеличение за индустрията е близо три пъти. Това са непредвидени, а на много места необосновани и непосилни разходи, обобщава Васил Велев.

В Асоциацията на индустриалния капитал в България са постъпили десетки сигнали за неблагоприятни за бизнеса обстоятелства вследствие на увеличените данъци. Затова най-автентичната представителна на национално равнище работодателска организация пое инициативата и предизвика срещата с Бюджетната комисия в парламента. Асоциацията ще предприеме и други мерки за защита на бизнеса.