Двата най-големи турски телекома - Turk Telekom и Turkcell са подали необвързващи оферти за покупката на Глобул "Германос телеком България", съобщиха международните агенции. По-рано днес бе съобщено за интерес само от страна на Turkcell.

В края на юни гръцкият телеком ОТЕ обяви, че ще продаде своя български клон "Глобул". С приходите от телекома гърците се надяват да изплатят задълженията по емитираните облигации, чиито падеж е през следващите две години.

"Като част от своята стратегия за рефинансиране на задължения с падеж през следващите две години и възлизащи на 3.4 милиарда евро, която включва едновременно удължаване на срока за плащане и намаляване на нетния дълг на компанията, ОТЕ обмисля евентуалната продажба на своите подразделения в България "Глобул" и Germanos Telecom Bulgaria и възнамерява да инициира съответните процедури", съобщиха тогава от пресслужбата на ОТЕ.

Според предишна информация на агенция Reuters сред потенциалните кандидати са още стратегическите инвеститори Deutsche Telekom, Telenor, Oger Telecom, а в групата на финансовите влизат базираният в Швеция EQT - в момента собственик на кабелния оператор "Близу", и Панос Германос (предишен собственик на веригата Germnos и сегашен на Multirama).

По-рано този месец от Глобул съобщиха, че за третото тримесечие отчитат спад от 25% на приходите си, като брутната печалба (преди лихви, амортизации и данъци) е със 17% по-ниска спрямо същия период на миналата година.