Руският газов монополист Газпром подписа пет-годишен договор за доставка на природен газ за Беларус, само няколко минути преди изтичането на ултиматума на 1 януари, съобщава FT. Бързата реакция на беларуското правителство предотврати нова газова война с Русия, която заплашваше редовността на доставките за клиентите на Газпром от Западна Европа.

Договорът беше подписан едва 2 минути преди да настъпи новата 2007 година, точно по време на новогодишното обръщение на президента Путин. По принцип, спирането на газта към Беларус беше насрочено за 10 часа сутринта московско време на 1 януари.

Новата спогодба между двете държави включва двойна цена за газта през новата година, заедно с откупуване на 50% от газоразпределителната инфраструктура на Беларус от Газпром. През следващите 5 години, цените на газта ще продължат да се покачват постепенно, като през 2011 г., те трябва да са на западно-европейски нива.

Въпреки ценовото покачване на природния газ за Беларус, страната получи доста по-добра оферта от другите пост-комунистически държави. Беларус се съгласи да заплаща по $100 за хиляда куб. метра газ през тази година, в сравнение със заплащаните $46 до сега през 2006 г. Газпром се задължи да изплати $2.5 млрд. за 50% дял от компанията Белтрангаз.

Газпром искаше от Беларус да заплаща по $105 за газта, но в крайна сметка страните се договориха на сегашните условия. Според шефа на руският газов монополист Сергей Куприянов, сделката е добра на този етап.

Само за сравнение, Газпром накара Грузия, която в момента е със силно обтегнати политически връзки с Русия, да плаща по $235 за 1000 куб. метра газ.