Срещу предложението за вдигане на минималната заплата от 290 на 310 лева и повече се обявиха работодателите, непосредствено преди заседанието на Тристранния съвет.
Ако изобщо бъде увеличена минималната работна заплата, това да стане по сектори, настояват от Асоциацията на индустриалния капитал в България, предаде репортер на News.bg.

Председателят на Асоциациията Васил Велев изрази и недоволството на работодателите от действащата система, те да плащат първите 3 дни от болничните на служителите си.

Различават се позициите и на синдикатите за вдигането на минималната заплата. КНСБ искат тя да бъде повишена на 330 лева още от 1 януари догодина. Това потвърди Пламен Димитров.

Лидерът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев заяви, че „Подкрепа" също е за вдигане на минималната заплата на 330 лева, но на два пъти, като бъде повишена на 310 лева от 1 януари и след това допълнително от втората половина на годината.

По думите на Тренчев вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков се е отказал от намерението си да определи различен размер на минималната заплата в зависимост от областите на страната

Янка Такева настоя повишението на учителските заплати да бъде 10%, а не 5%.

Според резерви към проекта на Бюджет 2013 изказаха синдикалистите. Константин Тренчев е категоричен, че приходната част на бюджета няма да издържи и че през втората половина на годината ще се наложи актуализация.

Пламен Димитров заяви, че според КНСБ би трябвало да се повиши бюджетния дефицит с 300 млн. лева. За повишаване на приходите той посочи 4 мерки, които КНСБ предлага - криминализиране на укриването на осигуровки, НАП да има дознателски функции, повишаване на максималния осигурителен доход на 2500 лева, а не на 2200, както е в бюджета, и заплатите над 5000 лева да се превеждат по банков път, както и заплатите във фирми - с повече от 50 души служители.

Ако тези мерки бъдат възприети, ще дойдат 400 млн. лева допълнителни приходи, което е достатъчно за повишаване на всички пенсии с 10% още от 1 януари, подчерта Пламен Димитров.

Очаква се да бъде одобрен бюджета на ДОО и да бъде прието предложението за повишаване на минималната работна заплата на 310 лева от 1 януари. Според предложенията пенсиите ще бъдат повишени от 1 април, но диференцирано, в зависимост от това кой кога се е пенсионирал.

Средното увеличение ще е с 9,3%. Тези, които са се пенсионирали до 2009 година, ще получат повишение 9,8%, а пенсиониралите се 2012 ще имат повишение 2,2%. Минималната пенсия ще бъде вдигната от 146 на 150 лева, а таванът на пенсиите от 700 лева ще стане 770.

Максималният осигурителен доход от 2000 лева ще бъде повишен на 2200. Социалната пенсия за старост от 100 лева и 86 ст. ще бъде повишена на 110 лева. Средното повишение на осигурителните прагове е 3,3%. Средната пенсия сега е 271 лева и очакванията са 2013 година да стане 295 лева.