"Постигането на баланс във фискалната политика е да сме здрави днес, за да не банкрутираме утре", Това заяви вчера в ефира на TV7 министърът на финансите Симеон Дянков.

Един милиард прави разликата между това да сме най-стабилните в Европа и това да банкрутираме, заяви вицепремиерът.
Той обясни още, че икономиката на България е много крехка заради тежките пет-шест години на криза в Европа.

По думите на Дянков икономическият преход в България, за разлика от всички други източноевропейски страни, може би с изключение на Румъния, почти не е започнал, защото политическата ни промяна не се е обърнала лесно, както в другите държави.

"Помогнаха им барети, дали добри, дали лоши и политическата власт се превърна в икономическа", обясни вицепремиерът. Той добави, че в по-големите стопански сектори, свързани с по-голямо кредитиране от търговските банки, стоят същите хора като отпреди двадесет години.

Симеон Дянков заяви още, че би подал оставка, ако не се изпълни държавният бюджет, както и ако отпадне забраната за тютюнопушене на обществени места, която възприема като борба за по-добро здравеопазване в България.

А ако Бойко Борисов не е премиер, министърът ще се откаже от политиката, тъй като се е върнал в страната заради него. "Ще се отдам на други неща, като първото ще е писане на книги", категоричен беше Дянков, който уточни, че има предложение от американско издателство да пише книга за грешките на европейските лидери.