През следващите четири години не очакваме да се вдига акцизът на цигарите, каза министърът на финансите Симеон Дянков на международен форум за противодействието на контрабандата на цигари, предаде БТА.

По думите му това е част от плана на правителството, поради който акцизът на цигарите бе увеличен през 2010 година. Министърът посочи, че целта на правителството е била акцизът да се увеличи в по-тежката от икономическа гледна точка предходна година, което в по-добри години, като 2011, ще окаже ефект върху инфлацията. Дянков добави, че страни, които са предприели подобна мярка, през следващите години ще имат под средната за Европа инфлация.

Според Дянков обстоятелството, че до 2015 г. на страната ни няма да се налага да вдига акциза на цигарите ще подпомогне и борбата с контрабандата.

Министърът посочи, че другата основна причина на правителството за вдигане на акциза през 2010 г. била свързана със здравословното състояние на нацията. Според изследвания, които Дянков цитира за пръв път от няколко години през 2010 г. у нас се забелязва намаляване на пушачите с 4,3 процента.