Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков ще се срещне с представители на работодателски организации, за да им представи идеята си за Пакт за финансова стабилност, съобщиха от Министерство на финансите.

За днес са предвидени разговори с Конфедерацията на индустриалците и работодателите в България и с представителите на Българската търговско-промишлена палата. В следващите дни са предвидени срещи с представители н Асоциацията на индустриалния капитал в България и със Съюза за стопанска инициатива.

Миналата седмица се проведе дискусията с ръководството на БСК, припомнят от финансовото ведомство.

Да припомним, че три основни идеи за заложени в Пакта на вицепремиера Дянков. Първата е да се замразят данъците. Техният размер ще може да се променя само с 2/3 от гласовете на всички депутати в парламента или 160 гласа и това условия да бъде записано в Конституцията.

Правителствата ще бъдат ограничени да допускат бюджетни дефицити над 3%. Това е втората мярка. Когато има сериозен недостиг на пари в хазната, управляващите ще са принудени да съкращават разходи и дори да намаляват пенсии и заплати, за да няма преразход.

Министър Дянков иска да сложи таван и на сумата, която правителствата могат да  изземват от населението и бизнеса и да ги преразпределят за публични разходи. Той няма да надвишава 37% от прогнозния брутен вътрешен продукт.

Прогнозата на Дянков е промените в Конституцията да влязат в сила от 1 януари 2013 г. и да помогнат за влизането на България в чакалнята на еврозоната.

България не е първата страна, която ще запише такива ограничители за финансовата си стабилност и дисциплина. Подобни правила има в много страни, включително и в Германия.