Е.ОН България обмисля да обжалва решението за цените на ДКЕВР пред Върховния административен съд. Причинат е в това, че едва 4.89 % от средното увеличение на цената на електроенергия в Североизточна отива за Е.ОН България.

България, обявено от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) „Хората вярват, че цялото увеличение е за нас.

Всъщност, само 1/10 от една стотинка на кВтч (0.001 лв/кВтч) остава за нас. Останалите 95.11% отиват за производителите и НЕК", каза Манфред Пааш, председател на Управителния съвет на Е.ОН.

Според Пааш, през последните три години българите са преживели значително увеличение на цената на електроенергия от почти 40% и това чувствително е натоварило бюджета на домакинствата им.

През този период, компанията бе често неоснователно обвинявана, че печели от това увеличение, докато в действителност реалното увеличение за Е.ОН България е малко над 1% на година или около 3% за целия период.

Това неравностойно разпределение на увеличението между участниците на пазара показва ясно несправедливо отношение спрямо Е.ОН България и доведе до необходимостта от значително съкращаване на инвестиционните планове на компанията, имащи за цел увеличаване сигурността на електроснабдяване и подобряване обслужването на клиенти.

„Ако вземем предвид само фактора инфлация за 2007 г. - 12.5%, положението, в което е поставена Е.ОН България, при 1% от увеличението от 17.46% на цената, в сравнение с миналата година, поражда сериозни проблеми.

Притеснени сме, че това увеличение от 1% и намаляването на инвестициите застрашават надеждността на електроснабдяване и осигуряването на висококачествено обслужване," коментира Пааш.