По 468 кг. боклук се падат на български жител през 2007 година, според изследване на Eurostat. По този показател страната ни се отдалечава от челните места. С подобни на нашите резултати са Белгия, Португалия, Унгария, Гърция, Словения и Литва като при тях битовите отпадъци са в диапазона 400-500 кг. боклук на глава от населението.

Най-много отпадъци са произвели датчаните - 801 килограма, а най-малко - чехите, само 294 килограма на човек. Средно по 522 килограма смет се падат на човек в ЕС.

България, обаче, е на първо място по друг незавиден показател - 100% от боклука си изхвърляме на сметища. След нас са Румъния (99%), Литва (96%), Малта (93%) и Полша (90%). За сравнение Германия рециклира 46% от сметта си, като по този показател е номер едно в Европа.

След Федералната република се нареждат Белгия (39%), Швеция (37%), Естония и Ейре (по 34%). Като показател рециклиране плюс преработка за тор отново Германия е първа - 60%, докато в България, Кипър и Румъния сметта изобщо не се ползва за производство на тор.

В ЕС 42% от боклука отива на сметища, 22% се рециклира, 20% се изгаря, а 17% се преработва за тор.

Пред Моney.bg, експерт сподели, че в България отпадъците се обезвреждат чрез депониране и се съхраняват в сметища. В момента единствено в столична община се извършва предварително третиране на битовите отпадъци, като 10% от тях са рециклируеми отпадъци.

Практически, обаче, в страната няма рециклиране на битови отпадъци. Очевидно скоро няма и да има, тъй като политиката в момента е насочена единствено към създаването на заводи за депониране на боклука.

В редица държави в ЕС се отчита намаляване на капацитета или пълно спиране на рециклиращите мощности за отпадъци от опаковки, заради намаленото търсене на крайния продукт и липса на реализация на произведената продукция, става ясно от сайта ecopack.bg.

В Ирландия и Португалия са спрели всички предприятията за вторична преработка на отпадъци от опаковки (суровини), съобщава Кирил Здравков - изпълнителен директор на ЕКОПАК.

По обединени данни на Pro Europe, поевтиняването на материалите, годни за рециклиране, които се изкупуват от преработващите предприятия, достига 60  - 80% във всички страни от Общността.

Това води до силно намаляване на паричните потоци от продажбата на предаваните за рециклиране суровини, с които организациите за оползотворяване субсидират разделното събиране и първичната преработка на отпадъци от опаковки.

Компаниите търпят загуби от ниските продажните цени, с които отчасти те компенсират разходите за дейността си.

България, както и останалите държави от ЕС,  е изправена пред опасността да не разполага с наличен капацитет за преработка на суровините в рамките на тази година, за да изпълни заложените цели, коментира Здравков.

Според него е възможно да се наложи износ на суровини, за да бъдат изпълнени квотите за рециклиране, залегнали в Закона за управление на отпадъците (ЗУО).

В подобна ситуация ще бъде необходимо установяването на максимално либерален режим за експорт - импорт на вторични материали и осигуряване на възможност за складиране и съхраняване на по-големи количества суровини до регулиране на пазара.