Ползвателите и собствениците на земеделски земи са две различни страни. Нелогично е да се предлага меморандум за реформа в земеделието от страна на собствениците на земеделските земи в България.

Това мнение изрази председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов на кръгла маса „Реформата в българското земеделие", предаде агенция „Фокус".

„Може ли моите арендодатели да ми предлагат меморандум как ще развивам земеделието в България оттук нататък", възрази председателят на асоциацията на зърнопроизводителите Радослав Христов.

Много собственици на земи принуждават арендатори да плащат по-висока рента за ползването на земята. „Опитват се почти по силов начин да налагат по-висока рента по региони. Не мога на Бай Иван да му давам 20 лв. рента, а той защото е по-голям собственик - да му давам 30 лв. рента. Бай Иван има по-голяма нужда от пари, отколкото големите собственици на земеделски земи, обясни Христов.

Много от земеделската земя у нас се обработва без правно основание, защото голяма част от дребните собственици на земи нямат документи, а са реални наследници, каза още Христов. Има на практика много фактори, поради които не могат да се сключат договори за ползване на земята.

„Ако има много наследници - единият може да е в Германия, другият - във Варна, третият - в Русе например, четвъртият - в София - как да ги събереш всички, за да подпишеш договор за аренда? Така че е нормално да няма правно основание", попита Христов. Според него - между 30 и 40 % от обработваната земя е без такова правно основание.

Христов каза, че от МЗХ са много добре наясно с този проблем и ако бъде въведено като задължително условие за получаване на директни плащания, няма да се възприеме добре от НАЗ.

Председателят на НАЗ каза още, че е против предложението на БАСЗЗ за спешен закон за комасацията (уедряване) на земеделската земя. „В България е рано още да се прави закон за комасацията на земята. Защото ако има такъв закон, основният мотив ще бъде друго нещо. Думата комасация е синоним на замянка", каза Христов.