Европейската комисия призовава държавите-членки да изградят и постигнат обща визия за координиране на научните изследвания в сферата на застаряването на населението на равнище ЕС. Това е посланието на препоръката „По-дълъг и по-добър живот - потенциал и предизвикателства на демографските промени", която Комисията току-що прие, съобщава Портал Европа.

С нея държавите-членки се призовават да участват в инициатива за съвместно планиране във връзка със застаряването на населението, която ще включва научни изследвания с цел задържане на хората на пазара на труда и осигуряване на продължителна активност, добро здраве и повишено качество на живот на възрастните хора. Проучват се и начините за изграждане на устойчиви бъдещи системи за полагане на грижи.

През 2025 г. над 30 % от европейците ще бъдат на 65 или повече години, а за същия период от време броят на 80-годишните ще се увеличи почти два пъти.

До момента 13 държави са потвърдили участието си в инициативата за съвместно планиране, която обединява най-видните учени от сферите на икономиката, социалните науки, здравеопазването и технологиите с представители на промишления сектор и потребителските организации и законотворци с цел да се опознае по-добре въздействието от стареенето. За първи път държавите-членки ще работят заедно за финансирането на стратегически изследвания във връзка със застаряването на населението.

Тази инициатива ще даде значителен принос за Европейското партньорство за иновации в областта на активния живот на възрастните хора и остаряването в добро здраве и Програмата в областта на цифровите технологии за Европа. Тя допълва научноизследователската дейност в сферата на застаряването по Седмата рамкова програма, програмата „Интелигентна заобикаляща среда" и Програмата за конкурентоспособност и иновации.