На 19 март 2012 г. Европейската комисия (ЕК) публикува зелена книга, в която е описано как действащите и предложените мерки на ЕС регулират дейностите на сенчестото (паралелното) банкиране. Въпреки че някои аспекти на сенчестото банкиране са регулирани на национално и европейско ниво, има други, които остават неуредени. В сътрудничество със Съвета за финансова стабилност, органите по стандартизиране и съответните европейски надзорни и регулаторни органи, ЕК възнамерява да разгледа внимателно съществуващите мерки и да предложи подходящ подход за осигуряване на цялостен надзор над сенчестото банкиране, съчетан с подходяща нормативна уредба.

Според определението на Съвета за финансова стабилност сенчестото банкиране е „система от кредитно посредничество, включващо структури и дейности извън редовната банкова система." Евентуални сенчести банкови структури и дейности са:

  • фондовете на паричния пазар и други видове инвестиционни фондове или продукти, подобни на банковите депозити,
  • инвестиционните фондове, които предоставят кредити или са финансирани чрез заемни средства, включително търгувани на борсата фондове и хедж фондове,
  • финансовите дружества и дружествата за обезпечения, предоставящи кредит или кредитни гаранции или извършващи операции по преобразуване на ликвидността и/или падежа, чиято дейност, за разлика от банките, не е регулирана,
  • застрахователните и презастрахователните дружества, които издават или гарантират кредитни продукти, и
  • комбинирането на активи и продажбата им под формата на ценни книжа (секюритизация), заемането на ценни книжа и сделките по споразумения за обратно изкупуване (репо сделки).

Заинтересованите страни могат да изпращат своите становища до 1 юни 2012 г.

Зелената книга е публикувана на сайта на Европейската комисия, а също и на сайта на КФН - на български.