От средата на април всеки български гражданин над 18 години ще може да влиза в своето електронно досие с помощта на уникален код за достъп. Това съобщиха по време на пресконференция представители на Националната здравносигурителна каса. До момента единствено хората, които притежават електронен подпис, можеха да посещават своите електронни досиета, припомня zdravenet.

От 15 април обаче всеки ще може да подаде заявление за това в Регионалните здравни каси. Срещу лична карта там на всеки желаещ ще бъде издаден безплатно и в рамките на няколко минути персонален код.

Той ще представлява комбинация от десет цифри и букви, които се въвеждат на страницата на НЗОК. Така гражданинът ще получи достъп до най-разнообразна информация, като например кой е личният му лекар, дали е постъпвал в болница и какви дейности са извършени при неговото лечение. Пациентът ще може да види също и своята епикриза и дали здравната каса е заплатила за отчетените от болницата дейности.

По време на лечението изпълнителите на медицинска помощ ще обновяват информацията в електронното досие ежедневно.

От НЗОК напомниха, че въвеждането на тази практика в болничните лечебни заведения вече е започнала преди доста време.

Управителят на здравната каса д-р Пламен Цеков посочи, че всички големи университетски болници подават информация в касата всеки ден, но има и такива болници, които не го правят. Той отбеляза, че тези лечебни заведения са имали достатъчно време да подготвят нужния софтуер и кадри, които да работят с него и че им е даден срок до 1 май да започнат да изпращат ежедневно нужната информация.

В противен случай НЗОК няма да им плати при липса на всекидневни отчети, обяви д-р Цеков. Той допълни, че освен извършените дейности и информация кога е приет и кога е изписан пациентът, болниците ще трябва да изпращат и епикризата му. Според него това е нещо, с което в момента има проблем.

Чрез SMS или електронна поща всеки ще може да бъде уведомяван при промяна на информацията и за предстоящи събития, като например задължителния годишен профилактичен преглед. Освен това родителите ще могат да получават подробна информация за здравния статус на техните деца.