Очаква се електронното здравеопазване да спести време и пари. То е важен компонент на информационното общество и е приоритет на европейските планове за развитие. Това посочи председателят на парламентарната здравна комисия Десислава Атанасова в шестия форум по електронно здравеопазване, който се провежда в хотел „Шератон", съобщи news.bg.

Тя подчерта, че неделима част от модерното здравеопазване е въвеждането на електронни здравни карти и на единна информационна система. По този начин ще бъде осигурено по-високо качество и ефективност в здравното обслужване, коментира Атанасова.

Във форума участва и еврокомисарят по здравеопазване Джон Дали. Той посочи, че въвеждането на електронното здравеопазване ще допринесе за по-ефективно разходване на средствата в тази сфера.

Преди няколко седмици е приета нова директива на ЕС, чрез която на европейските граждани се дава възможност да имат достъп до здравна помощ в други държави-членки. Тя се прилага особено в случаите, когато болните не могат да получат лечението, от което се нуждаят, в собствените си страни.