Засега енергийната система в страната реагира нормално на по-голямото натоварване заради спрените доставки на природен газ, съобщи пред Дарик Иван Айолов, директор на енергийния ни системен оператор.

По думите му, до режим на тока може да се стигне само ако топлофикациите изцяло спрат работа.

Айолов изрази надежда, че топлинните дружества все пак ще успеят да осигурят газ или алтернативни енергийни източници, за да не се стига до по крайни мерки.

„Единствено фатално ще бъде за енергийната система, ако топлофикационните централи спрат, отидат на нула.

Натоварването към момента е 6153 мегавата, имаме запаси, движим се по прогнозния график, даже минимумът, който беше по този прогнозен график е регистриран в 5 часа - 4809 мегавата при прогноза 4893 мегавата", каза още Айолов.

На въпрос какво е максималното натоварване, което може да бъде понесено, Айолов заяви: Това е въпрос с повишена трудност, защото не могат да бъдат предсказани някои събития, например аварийни за някои блокове, но ако всичко работи, както сега, считам, че можем да се справим до към 8300 мегавата.

Припомняме, снощи от ЧЕЗ изпратиха предупреждение до клиентите си, че Вътрешните електроинсталации на жилищата на централно отопление не са проектирани за голямо натоварване.

С оглед на създалата се ситуация с прекратените доставки на природен газ за България, потреблението на електроенергия средно и ниско напрежение в Западна България се е увеличило с около 125 Мв, което е в рамките на нормалното.