През миналата седмица напрежението на зърнените пазари ескалира. В рамките само на седем дни (29.06-6.07) цените на пшеницата, царевицата и соята на най-голямата зърнена борса в света се покачиха с 38-45 долара.

Лидерът в бясното рали беше царевицата, която поскъпна от 257 д. /т. до 302 д./т. за доставка през юли, като в същото време цената на меката червена зимна пшеница се покачи от 267 д./ до 302 долара за тон пише в коментара си farmer.bg.

Екстремните температури и липсата на валежи в царевичния пояс предизвикаха ново преразглеждане на прогнозните данни. Долната граница на очаквания среден добив от фуражното зърно в САЩ вече гравитира към 8,75-9,10 тона от хектар, в сравнение с 10,42 т/ха, посочени в доклада на Министерството на земеделието от 12 юни.

На 5 юни Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) оповести, че намалява своята оценка за реколтата от царевица в САЩ с 25 млн. тона, в сравнение с юнската прогноза, но настроенията сред производителите в САЩ са по-песимистични.

За драстичното покачване на цените на американския пазар в значителна степен допринесе притокът на спекулативни капитали. Анализаторите коментират, че борсовите операции на големите инвестиционни фондове буквално подпалиха зърнените пазари.

Все по-гореща става обстановка и на Стария континент. През изминалите седем дни мелничарската пшеница и царевицата поскъпнаха на борсата в Париж с 13,15 евро - до 243,75 евро/т. и 230,00 евро/т. съответно.

Стремителен възход наблюдавахме и на експортния пазар в Европа. На 5 юли френска мелничарска пшеница (11,5-12% прот. 220 Хагберг) се предлагаше за износ от Руан по 249 евро/т. FOB, а германска мелничарска пшеница (12% прот. 220 Хагберг) се котираше на база FOB Хамбург по 253-259 евро/т., в сравнение с 226 евро/т. FOB Руан и 240-248 евро/т. FOB Хамбург на 28 юни.

За високия градус на напрежението допринесоха информациите за влошено качество на пшеницата от новата френска реколта, а също така и очертаващото се рязко намаление на износа на пшеница от Черноморския регион.

Заради сушата могат да паднат и добивите от царевица най-вече в Унгария. Участниците в търговия са разтревожени и от влошените перспективи за производство на фуражното зърно в Украйна.

През последните две седмици суровото слънчогледово масло в Ротердам поскъпна с 40-50 долара - до 1250 д./тон. Котировките на слънчогледовото семе от новата реколта напоследък се покачиха с 25-35 евро до EUR 465480 евро/т СРТ Saint-Nazaire. Цените на рапичното семе също започнаха стремително да се катерят нагоре. На 5 юни рапицата затвори на борсата в Париж на равнище 508,50 евро/т., в сравнение с 487,25 евро/ тон на 28 юни.

Очертава се недостиг на зърно в Е?

Европейският съюз се нуждае от повече зърно през настоящата стопанска година. Причина е повишеното търсене на суровини за фуражи и на аграрни биогорива. Надвишеното търсене е в размер на 3 млн. т., пише германската Земеделска информационна служба (ЗИС).
Според Европейската комисия общото потребление възлиза на 274 млн. тона зърнени култури. Тъй като очакванията за новата реколта са с два милиона тона повече и експортът намалява, вероятно по-големите потребности ще бъдат по-малко от очакваното сега.