На своята телеконферентна (видео) среща в събота вечерта, финансовите министри на Еврозоната (т.е. Еврогрупа) се споразумяха да бъде платен следващия транш финансова помощ за Гърция (за 12 млрд.евро) по досегашния пакет финансова помощ за Атина в размер на общо 110 млрд.евро одобрен през май 2010г.

Еврогрупата каза след телеконферентната си среща, че те биха отпуснали своята част от следващия транш за 12 млрд.евро от миналогодишния пакет финансова помощ за Гърция (част в размер на 8.7 млрд.евро) веднага след като и МВФ се съгласи да отпусне своя дял от този пети преден транш.

В изявление след срещата, Еврогрупата каза, че "министрите одобряват изразходването на петия транш от настоящия пакет финансова помощ за Гърция до 15.07.011г. следвайки одобрението от борда на директорите на МВФ".

Източник от ЕС и гръцкият финансов министър заявиха, че те очакват МВФ да подпише плащането на този пет транш през следващата седмица. В изявление на МВФ към срещата в събота вечерта се "приветства ангажимента на Еврогрупата да финансира стратегията, която да обезпечи, че гръцката икономика програма е напълно покрита финансов".

"Ние не очаква каквито и да е изненади", каза източника от ЕС относно очакваното одобрение от страна на МВФ на жизненоважния пети транш финансова помощ за Гърция чрез който Атина ще избегне риска от изпадане във "фалит/неплатежоспособност" в идващите седмици през лятото.

В своето изявление след снощната среща, министри от Еврогрупата също така казаха, че продължава работната по пътищата за включване на частния сектор във втория спасителен финансов пакет за Гърция и отново повториха, че какъвто и даде такъв план трябва да избегне риска Гърция да се окаже в т.н. "технически фалит/неплатежоспособност".

Финансовите министри на Еврозоната казаха, че "конкретната модалност и размер на включването на частния сектор  и допълнителните фондове/средства от официалните източници (от ЕС/Еврозоната и МВФ) ще бъдат решени в следващите седмици".

Немският финансов министър Шойбле каза, че след тази снощна телеконферентна среща, че новия пакет помощ за Гърция може да бъде одобрен до есента и навреме за следващия тримесечен транш от финансовата помощ на ЕС/МВФ за Гърия по настоящия пакет финансова помощ за Атина.

И гръцкият финансов министър каза, че окончателната сделка се очаква да бъде постигната към средата на септември. Източник от ЕС каза, че правителствата на Еврозоната може би няма да се договорят за проекта на втория спасителен план финансова помощ за Гърция до 11.07.11г. (каквото беше тяхното намерение), тъй като трябва да има "пълна яснота" относно включването на частния сектор, която вероятно ще бъде постигната по-късно този месец.

Европейските правителства казаха, че те биха желали частните кредитори да осъществяват т.н. roll-over операция по притежаваните от тях гръцки дълги книжа (реинвестиране на средства от изтичащите падежи на гръцките дългови книжа до 2014г. в нови дългосрочни (30г.) гръцки държавни облигации) в размер на до 30 млрд.евро, като общият нов пакет финансова помощ за Атина да бъде между 90 и 120 млрд.евро.

Одобрението на петия транш финансова помощ за Гърция беше очаквано след като гръцкият парламент одобри новия петгодишен план на гръцкото правителство за сурови мерки на икономии за 28 млрд.евро и програмата за приватизация на държавните активи (за 50 млрд.евро).