Европа рискува да изпадне в пълна зависимост от Русия по повод доставките на газ, пише „Независимия Газета". Концернът планира да увеличи рязко присъствието си в Африка, която се разглежда като алтернатива за осигуряване на синьо гориво.

През юни беше сключено договор за сътрудничество с алжирската компания Sonatrach и възможно включване в Транссахарския газопровод.

По мнения на експерти, в случай на реализация тези проекти ще усилят ролята на  „Газпром" при газоснабдяването на Европа. Старият свят не може да се противопостави на опитите на руския концерн.  Ако не монополизира доставките на газа в Европа, то ще склони своите конкуренти да координират действията си.

Нашите либийските колеги ни предложиха да разгледаме възможност за строителство на още един газопровод от Либия за Европа - това е интересно предложение. Това заяви официален представител на „Газпром". По неговите думи все още е рано да се говори за мощностите на съоръжението.

Преди две години „Газпром" и алжирската компания се договориха да координират действията си, което засили опасенията на европейците, че се създава газов картел. В средата на юли беше обявено, че сътрудничеството със Sonatrach ще бъде продължено.

Ситуацията за Европа е крайно неприятна. Страните, които инициираха строителството на „Набуко" сега една по една подписват договор за участие в „Южен поток", твърдят експерти. Според тях проекта „Набуко" няма да отслаби значително зависимостта на Стария континент от „Газпром".