Европейската комисия няма да има възможност да дава под съд в Европейския Съд страни-членки на Еврозоната/ЕС, които подпишат новия Фискален пакт, тъй като ролята на ЕК е ограничена САМО за настоящия Европейски/Лисабонски договор, обясни днес официален представител на комисията.

Според проекта на т.н. Фискален Пакт/договор подготвен от Европейския консултативен съвет миналата седмица, подписалите страни-членки биха имали възможност да предприемат една спрямо друга съдебни процедури пред Европейския Съд за да гарантират, че ще бъде изпълнявани договорените фискални дисциплиниращи правила.

Обаче ЕК, която може да завежда дела спрямо страните-членки на Европейския Съюз и Еврозоната, ако те не успеят да спазват Европейските закони в базирания в Люксембург Европейския Съд, НЯМА да има прерогативи относно спазването на новия Фискален Пакт, тъй като Европейската Комисия НЕ може да действа (да има власт) извън общия Европейски (Лисабонски) Договор, каза говорителят на Комисията.

Лидерите на 17-те страни-членки на Еврозоната се споразумяха на срещата на европейския връх на 08 и 09.12.11г. да изпълняват стриктно правилата за бюджетен баланс и фискална дисциплина, които да бъдат заложени в техните конституции чрез между правителствени споразумения между самите тях. Това се наложи, след като UK наложи вето в опитите да се вкарат тези нови фискални правила в официалния Лисабонско Договори на Европейския Съюз.

Другите страни-членки на ЕС, които са извън Еврозоната поеха ангажимента един ден когато искат да влязат в Еврозоната също да подпишат този нов Фискален Пакт като преди това се консултират с местните парламенти.

Но днешното изявление на Европейската комисия може да постави нови въпроси относно функционирането на този Фискален Пакт с оглед невъзможността на ЕК да завежда дела в Европейския Съд за страните, които не изпълняват стриктно договора (който бюджетен дефицит надвиши лимита от 3% спрямо БВП на дадената страна-членка)....

Б.Р. И който в този случай ще завежда дела в Европейския Съд за неспазване на Фискалния Пакт?