Европейските правителствени бонове днес се търгуват на по-ниски равнища - в резултат информацията за по-силен от очакваното индекс на производството на PMI от тази сутрин, а също и на данните за трудовия пазар в Германия.
Допълнителен стимул бе „ястребовата реч" на президента на Европейската Централна Банка Жан-Клод Трише от този следобед - предава AFX от Лондон.

Индексът на PMI
за производството в еврозоната през октомври е 57.0 спрямо 56.6 на предходния месец. Анализаторите предвиждаха много по-скромен ръст от 56.7 и по-стегната прогноза за икономиката на евро-зоната.

„По-силното от очакваното увеличение на PMI индекса до 57.0 през октомври насърчава очакванията и за по-нататъшен ръст", казва Дейвид Браун от Bear Stearns.

„Това ще помогне да се защити оптимизма на ЕЦБ и ще придаде повече тежест на аргументите за по-смела лихвена политика през идващите месеци", обяснява той.

В добавка към това данните, публикувани тази сутрин, показаха, че броят на безработните в Германия е спаднал със сезонно-претеглените 67,000 души, което е много повече от скромните прогнози за 20,000 нови работни места.

Макар че днешната информация за силна икономика няма да бъде достатъчна, за да склони определящите лихвите на ЕЦБ към повишение на лихвените равнища на днешната им среща, през декември и още по-вероятно в началото на 2007 г. лихвите ще се вдигнат.

„Данните не са достатъчни, за да принудят ЕЦБ този следобед да избърза с очакваното през декември увеличение на лихвите, но те ще затвърдят усещането, че такова повишение през първото тримесечие на 2007 г е необходимо", казва анализатор от CALYON.

ЕЦБ днес ще остави лихвите на ниво 3.25%, но от Трише се очакват недвусмислени сигнали за лихвено повишение през декември, макар и с неизбежните „високи опасения" от инфлация.

Междувременно във Великобритания дълговия пазар бе доста слаб, това се отрази на континенталните колеги и върна обратно някой от вчерашните печалби с оглед на слабите данни от изследването на ISM за производствения сектор в САЩ.