Премиерът Бойко Борисов ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел. Предвижда се да бъдат обсъдени теми, посветени на икономическия растеж и на
заетостта, в контекста на влошаващата се икономическа ситуация и на задълбочаващата се дългова криза, съобщи прес службата на Министерския съвет.

Целта на извънредното заседание на Европейския съвет е да се обсъди и да се завърши проектът на Договора за стабилност, координация и управление в Икономическия и валутен съюз.

Европейският съвет ще разгледа и ще приеме заключения по темите, които ще бъдат обсъдени от правителствените и държавните ръководители на страните-членки на ЕС, допълват от Министерския съвет.

Пактът предвижда въвеждането в националните законодателства на правилото за до 3 процента бюджетен дефицит и държавен дълг до 0,5 на сто от БВП. Ако тези параметри бъдат нарушени, страните ще могат да се съдят една друга пред Европейския съд, като паралелно с това Европейската комисия ще остане в правото си за предприемане на наказателна процедура за прекомерен дефицит.

Очаква се на този етап България да не се обвързва с текстовете от пакта, предвиждащи обща икономическа политика, към която се числи уеднаквяването на данъците в ЕС. Страната ни няма да участва и с вноска към европейския стабилизационен фонд до влизането си в еврозоната.

В същото време в Белгия ще е в разгара си започналата снощи 24-часова генерална стачка срещу бюджетните ограничения, и властите в страната подготвят алтернативни варианти за безпрепятсвено пристигане на президентите и министър-председателите.

При днешната среща на върха са възможни и логистични проблеми, заради транспортната блокада в Брюксел. Службата за контрол на въздушния трафик обяви, че няма да стачкува, но няма гаранции, че европейските лидери ще могат да кацнат в Брюксел заради протестите на други летищни служби, които доведоха до нарушение на трафика. Белгийските власти са готови при нужда да мобилизират военни авиодиспечери да пренасочват ВИП самолетите към резервни летища и да превозват пасажерите им до Брюксел с военни хеликоптери и автомобили. Засега няма информация дали синдикатите ще приложат тактиката си от предишни протести- да блокират магистралите по входните точки към столицата.