Еврото се стабилизира около едномесечното дъно с долара, въпреки че остава под натиск, тъй като инвеститорите очакват Европейската централна банка да се опита да ограничи дългосрочната му сила с цел да подпомогне икономиката в еврозоната, коментира bnr.bg.

Евро/долар е 1.3755 и много близо до едномесечното дъно от петък на 1.3745. То се дължеше на спад започнал в четвъртък, когато председателя на ЕЦБ Марио Драги заяви, че има готовност за действия през следващия месец с които да повиши икономическия растеж.

Някои специалисти прогнозират, че покачването на еврото е свършило, тъй като е пробит канал на подкрепа, който свързва дъното от юли 2013 на 1.2755 и дъното от февруари на 1.3482. Все пак дефлационния натиск в еврозоната подкрепя единната валута срещу валутите с по-висока инфлация, което означава, че еврото вероятно ще получи подкрепа при 1.35, а това от своя страна означава търговия в рейндж.

В кроса срещу стерлинга, еврото се намира на 0.8149 след 16-месечното дъно вчера на 0.8143. Британската валута е силна заради перспективите за бъдещи повишения на лихвите от Английската централна банка, тъй като икономиката на острова набира скорост. Междувременно данни показаха, че продажбите на дребно във Великобритания са скочили през април, тъй като нарастващите цени на имотите са окуражили купувачите да купуват нови мебели и друго обзавеждане за домовете по време на великденските празници. Стерлингът се стабилизира и срещу долара и нарасна на 1.6879 при едноседмично дъно в петък на 1.6832.

Йената позагуби позиции и слезе на едноседмично дъно срещу долара заради подобрените настроения към рисковите активи, които доведоха американските акции до нови рекордни стойности. Долар/йена днес сутринта беше 102.31.

Австралийският долар е на 0.9350 срещу американския си съименник и почти без промяна през последните дни.

Ситуацията в Украйна подкрепя цената на златото, но отлива от фондовете я сваля

Златото задържа днес печалбите от вчера, докато текущата криза в Украйна води до търсене на сигурност в метала. Той обаче може пак да поевтинява заради слабото търсене от физическия сектор и отлива на средства от фондовете за търговия със злато. Спот цената е почти без промяна и на 1294 долара за тройунция. Вчера търговията беше в широк диапазон и в един момент беше достигнат връх на 1303.80 долара, но след него последва спад и загуба на част от печалбите.

Лидерите на проруските бунтовници в Украйна призоваха в понеделник техния регион да стане част от Русия, ден след провеждането на референдума за самоуправление. Москва засега не е одобрила искането им за анексия. Златото поскъпна тази година със 7.5% най-вече заради геополитическото напрежение между Русия и Запада относно Украйна и анексирането от Москва на Кримския полуостров. Металът беше търсен като сигурна инвестиция във времена на финансова и политическа несигурност.

Безпокойството на инвеститорите, че растежа ще е краткотраен е видим от активите на най-големия фонд за търговия със злато в света Gold Trust, който отчете в понеделник рекорден отлив от 2.39 тона до 780.46 тона злато. Това е и първото намаление след 2 май. Влизането и излизането на средства в тези фондове имат склонност да влияят на цените на златото, тъй като показват настроенията на пазара.

В същото време търсенето от най-големите потребители в Азия е слабо заради волатилните цени и понижения интерес към покупки.