Над 600 хиляди гърци вече не могат да обслужват заемите си и се пазарят с банките за рефинансиране на задълженията им, а над 800 хиляди са останали без работа заради кризата само за последните 16 месеца, пише вeстник "Елефтеротипия", цитиран от БТА.

Според изданието 11-12 на сто от заемите вече не могат да бъдат обслужвани. Мрачни са и прогнозите за предстоящата зима, която се очертава да бъде кошмарна. До края на годината се очаква да бъдат задействани и обявените от правителството мерки за икономии, които ще доведат до още по-драстично орязване на доходите от 20 до 50 на сто. Сриват се и семейните бюджети, тъй като парите на домакинствата няма да издържат на тези съкращения, отбелязва вестникът.

С 25 на сто са паднали и доходите на служителите в частния сектор, които живеят в страх,
че могат да бъдат уволнени. Изчисленията показват, че заради кризата доходите на семейство от двама пенсионери са паднали с една трета, а живеещите под един покрив
с тях са принудени да оцеляват с половината от доходите си.

На този фон упражняващите свободни професии и данъчните длъжници всячески търсят възможности да оправдаят доходите си, като изпозват вратичките в закона, за да не декларират пари, коли и имоти, така че да изглежда, че нямат задължения към държавата, пише още вестник "Елефтеротипия".