Строителят на електрически централи от САЩ Westinghouse е най-вероятeн победител в търга за изграждане на три нови блока за АЕЦ в Китай. Това съобщава днес  Economic Observer, позовавайки се на източници близки на китайското правителство. Според изворите, държавната Национална Корпорация за Ядрени Технологии, която е организатор на проекта, е предложила на правителството да бъде избран като изпълнител Westinghouse.

Японската технологична Toshiba от известно време е собственик на мажоритарен дял от акциите на американския концерн. Важен съвместен играч по проекта е френското дружество Areva. Действителното решение на китайското правителство ще бъде ясно в рамките още на тази година.

Предложението на Westinghouse за строежа на ядрените реактори дойде в „последната минута". Поръчката на Китай бе за два ядрени енергоблока в източната провинция Жейянг и една електростанция в Гуандонг. Обемът на сделката е за 30 милиарда юана (близо $3.8 млрд.). Toshiba-Westinghouse предлага да изгради АЕЦ при 1000 до 2000 долара за инсталиран киловат час.

Не на последно място по значение за китайската страна е, че възлагайки поръчката на този концерн, те ще получат достъп до новата технология за ядрени реактори AP1000.