Агенцията за приватизация в качеството си на продавач джироса на CEZ a.s., Чехия временно удостоверение за 572 821 броя акции, представляващи 100% от капитала на "ТЕЦ Варна" ЕАД, след като купувача изплати пълната цена по сделката, съобщиха от пресцентъра на АП.

С това чешката компания придобива правото на собственост върху продадените акции и приватизационната процедура е приключена.

"Ситигруп", която е доверителната банка по сделката, след получаване на уведомление за приключване, преведе покупната цена по сметка на Агенцията за приватизация.
Това беше последното предварително условие, предхождащо прехвърлянето на 100% от акциите на ТЕЦ Варна на купувача - CEZ a.s., Чехия.

Временното удостоверение беше подписано от Изпълнителния директор на Агенцията за приватизация Тодор Николов, който благодари на екипите на ЧЕЗ, "Ситигруп" и агенцията за професионалната работа и изрази увереността си, че ползите за българското общество от сделката скоро ще бъдат почувствани, вследствие на опита, конкурентните цени и европейския мениджмънт, характерни за чешката компания.

От своя страна Амин Манекия, Управляващ Директор на "Ситигруп" за България заяви, че "Ситигруп" се радва да е домакин на приключването на приватизацията на ТЕЦ Варна.
"Ние се гордеем, че сме имали възможността да работим съвместно с Българското правителство и ЧЕЗ и сме дали своя принос за успешното приключване на една от най-големите приватизационни сделки в България през 2006г." - допълни той.

Богдан Маланюк, Ръководител екип "Сливания и придобивания за Югоизточна Европа" благодари на юридическия екип и CA- IB, които консултираха и структурираха сделката от страна на купувача, а също и на АП за отлично свършената работа и заяви, че тази сделка още веднъж потвърждава сериозните инвестиционни ангажименти на чешката компания в България.

Консултант по сделката от страна на Агенцията за приватизация беше "Credit Suisse First Boston" (Europe) Limited, Лондон.

Експертите на международната банка работиха в консорциум с Linklaters Miculiti & Asociatii scpa, "Ърнст и Янг България" ЕООД, София и адвокатска кантора "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков".

Припомняме, че купувачът придобива 100% от акциите на дружеството по цената от 359,63 евро за бр. Общата покупна цена на продаваните акции е на стойност 206.003 млн. евро.

Соред приватизационния договор чехите се задължават да финансират увеличение на капитала на дружеството с 16%, чрез издаване на нови акции в размер на 99 879 680,27 евро, като купувачът придобие собственост върху тях.

За 53 800 броя акции от ТЕЦ Варна, са платени с непарични платежни средства.

В договора пише още, че купувачът се задължава да запази основния предмет на дейност на дружеството за срок от три години, както и да не инициира или подкрепя доброволно прекратяване, ликвидация, сливане, вливане, разделяне, отделяне или други форми на преобразуване на дружеството;

Компанията се задължава също така да осигури дружеството да извършва дейността си в съответствие с издадените му лицензии, както и да поддържа разходите за труд във всяка от 3-те години след приключване, поне на равнището на разходите за труд, които дружеството е имало през годината приключила на 31 декември 2005г.;

CEZ трябва да спазва ограниченията за замърсяване на въздуха от големи горивни инсталации, както и да следи за комплексно предотвратяване и контрол на замърсяването.