Финансовият министър Симеон Дянков не пожела да коментира скандалите около "Пирогов" с аргумента, че е лично обвързан с болницата. Пред БНТ той припомни, че синът му е бил лекуван там от прекрасни лекари и поради тази причина той самият предпочита да стои „малко по-далеч от казуса".

Финансовият министър обясни, че скандали най-често се случват в нереформирани с години сектори, какъвто и е този на здравеопазването.

По думите на Дянков, в управителния борд на „Пирогов" ще влязат двама финансисти. Става въпрос за одитори, които ще съветват ръководството как да се осъществяват обществени поръчки. В тази посока лечебното заведение беше атакувано и от здравния министър Десислава Атанасова.

Вицепремиерът Дянков изтъкна, че финансистите в борда на института за спешна помощ ще спомагат за по-голямата отчетност и прозрачност на болницата. Според него директорът на „Пирогов" проф. Димитър Раденовски може да се справи с управлението на повереното му лечебно заведение и няма нужда да бъде сменян, ако обаче бъде заобиколен от финансови експерти.

От думите на Дянков стана ясно, че проверки като тази, извършена в „Пирогов", ще последват и във всички държавни болници. "Аз съм убеден, че в която и голяма болница да се влезе, ще има подобни резултати", каза в заключение министърът на финансите.