Финансовата подкрепа от Общата селскостопанска политика през настоящия период, така и през следващия ще бъде основен фактор за развитието на земеделието и селските райони в България.

Това каза заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров по време на Българо-холандския семинар „Как да създадем жизненоспособно и конкурентноспособно земеделие", проведен в Министерство на земеделието и храните.

Той представи основните акценти в позицията на страната ни за новия програмен период, като това, че Първи стълб на ОСП трябва да бъде силен и добре финансиран. Също така за по-справедливо разпределяне на подпомагането с директни плащания, както между държавите членки, така и между фермерите. Зам.-министър Димитров информира, че е много важно за България да постигнем възможно най-големи екологични ползи, без да застрашим жизнеспособността на сектора при въвеждането на „зелено" директно плащане.

Според него на държавите членки трябва да се даде възможност да прилагат „зеленото" плащане в определени рамки, а не то да бъде твърдо фиксиран дял от 30%. Той допълни, че разбираме идеята на Европейската комисия за въвеждането на таван на директните плащания, защото това може да се разглежда като средство за по-справедливо разпределение, но предлагаме по-висок таван.

На семинара присъстваха Посланикът на Кралство Нидерландия Н. Пр. Карел ван Кестерен, учени и експерти от българския и нидерландския институт по аграрна икономика.